Mindfulness

Is dit glas met koffie halfvol of halfleeg? Welk antwoord je ook geeft, het is altijd goed.

Wat is Mindfulness precies?

Betekenis:

Mindfulness staat voor open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat Mindfulness staat voor het helemaal wakker zijn en zonder (voor)oordeel kunnen waarnemen wat er in het hier-en-nu plaatsvindt.

Mindfulness is leven met aandacht. Mindfulness zorgt ervoor dat je stopt met piekeren, minder stress ervaart, effectiever werkt en lekkerder in je vel zit.

Mindfulness is de afgelopen 40 jaar wetenschappelijk onderzocht en tegenwoordig wordt het gebruikt in veel therapieën in de geestelijke gezondheidszorg.

De Cursus

De  cursus Mindfulness bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur.

De cursus wordt gegeven aan volwassenen, jongeren en jeugd vanaf 6 jaar. Of een combinatie daarvan. Er is geen specifieke voorkeur.

Wat ga je leren?

Vaardigheden aanleren die helpen stress te voorkomen of je stress niveau naar beneden te brengen.

Een nieuwe manier aanleren om je te verbinden met lichaamssensaties, gedachten en gevoelens. De houding is acceptatie en erkenning van de ongewenste gevoelens en gedachten in plaats van een automatisch voorgeprogrammeerde reactie (handelen op de automatische piloot) die de moeilijkheden verslechtert.

Weer in contact komen met je lichaam. Dit is een doeltreffende manier om met storende emoties of gedachten om te gaan. Met behulp van de ademhaling opent en verzacht men dit. In een tweede fase kan men dan kiezen om specifieke actie te nemen. Dit helpt om adequaat te antwoorden op een moeilijke situatie.

Men centreert zich dus in het lichaam vóór men zich opent naar het bredere ‘hier en nu’ perspectief.